Evliyaların Dilek Duası; Dua kulun fıtratında var olan, Rabbi ile dertleşme fırsatını bulduğu en kutlu ibadetlerden biridir. Kulun her neye ihtiyacı var ise, hangi konuda sıkıntı çekiyorsa o konu hakkında dua etme zamanı gelmiştir. Kul dua ettiği müddetçe acizliğini idrak eder ve kulluk makamına erişir. Her şeyin sahibi olan Allahu Tealanın her şeye gücünün yettiğini her dua edişinde tekrar tekrar anlar ve idrak eder. Rabbini birleyip kudreti karşısında acizliğini idrak ettikçe, makamı yükselir, Rabbine yaklaşır ve Rabbinin yaratma ve yönetme sanatını seyre dalar.
Allahu Teala kuluna karşı o denli merhametli, o denli lütufkardır ki; nasıl dua edeceğini dahi Kur'an-ı Kerim'de bildirmekte, dua adabını öğretmektedir. Kişi haceti ve dileği ne ise o konu ile alakalı ayet-i kerime ile dua ederek muradını ve dileğini Allahu Tealadan dilemelidir. Allah Rasulunun (s.a.v.) hadislerinde yer alan ve Efendimizin (s.a.v.) bizzat okuduğu, sahabelerine ve ümmetine de tavsiye buyurduğu duaları da kişi dualarının arasına katmalı, bu kutlu dualarla dileğini istemelidir. Bu mubarek dualara başka güzellik eklemek isteyen kişi alimlerin, velilerin, evliyaların ettiği denenmiş duaları da kendi duasına ekleyebilir. Sahih kaynaklarda olmayan, değişik isimlerle servis edilen dualara fazla itibar etmemelidir.
Kişiler dualarının kabul olunması için dua arayışına girdikçe, bu konuyu rant haline getiren kişiler tarafından farklı farklı isimlerle dualar ortaya çıkarılmaktadır. Her şeyde olduğu gibi dua gibi önemli hususta da son derece dikkatli olmalı, sahih duaların dışına çıkmamalıdır. Sahih dualar okunduktan sonra kişi gönlünce duasını etmeli, dileğini sadece Allahu Tealadan dilemelidir. Allahu Tealanın verdiğini başkası engelleyemez, Allahu Tealanın vermediği şeyi başkası veremez. Allahu Teala kulunu herkesten iyi tanıdığı için, kulunun neye ne zaman ihtiyacı olduğunu bilir, kulun dileğini zamanı geldiği zaman ikram eder.
Allahu Teala ayet-i Kerimeler de, en güzel isimlerin Allahu Tealaya ait olduğunu ve bu esmalarla dua edilmesi gerektiği sık sık belirtilmiştir. Kişi dua ederken bu mubarek esmalardan gafil olmalı, her an dili zikirle meşgul olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, kul sıkıntılar ve imtihanlar neticesi tecrübe ve derecesi artar. Cennete kamil insan girecektir ve kemale ermenin yolu imtihanlar sonucu elde edilen olgunluktan geçmektedir.
Ayet-i Kerim'de namaz ve dua ile yardım istenilmesi kula öğütlenmektedir. Bu ayet gösteriyor ki, bir haceti ve bir dileği olan kimse öncelikle hacet namazı kılmalı, ardından Rabbine dua ve niyazda bulunmalıdır. Her farz namazın ardından duaya devam etmeli, bu vakitleri ganimet bilmelidir. Dileği her ne olursa olsun hayırlı ve helalinden istemeli asla farklı yollara tevessül etmemeli, akıldan dahi geçirmemelidir.
Duaların kabul olunduğu zamanları gözetmek gerekmektedir. Makbul zamanlarda ve makbul mekanlarda edilen dualar kabule şayandır inşaallah. Ezan okunurken, yağmur yağarken, rüzgar eserken, sadaka verdikten sonra dua etmeyi adet haline getirmelidir. Dualarının kabul edilmesini isteyen kişinin başkalarından dua istemesi de çok önemlidir. Müslüman kardeşi için edilen duaların kabul olunacağı haber verilmiş, dua edene rahmet meleklerinin ;" amin aynısı sana da olsun." diyerek mukabele ettiği belirtilmiştir.
Evliyaların Dilek Duası;
Herhangi bir konuda haceti, muradı ve dileği olan kimse sabah namazından sonra kıbleye karşı oturuşunu bozmadan bu duayı 100 defa okursa duası kabul olunur biiznillah.
Bu duayı 7 gün, 14 gün veya 21 gün sabah namazının arkasından 100 defa okuduktan sonra hacetini ve dileğini Allahu Tealadan istemelidir.
Evliyaların Dilek Duası Şudur;
- La havle ve la guvvete illa billahi'-l aliyyi'l -azim
- Allahumme inni es'eluke ya gadimu
- Ya daimu
- Ya vitru
- Ya ehadu
- Ya samedu
- Ya hayyum
- Ya kayyum
- Ya zel-celali ve'l- ikram
- Fe in tevellev- fe gul
Hasbiyallahu la ilahe illallahu ve aleyhi tevekkeltu ve huve rabbi'l -arşi'l -azim