Dilek istek duası; Dua ; kulun acziyetini kabul etmesi kadar, acziyetini giderip kendisine karşılık beklemeden yardım edebilecek ve karşılığını beklemeden verecek olan tek zatın Allahu Teala olduğunu idrak etmektir. Kulun Rabbine en kolay yaklaştığı an dua ettiği andır. Dua etmek için ellerini açtığı vakit kendisini duyan ve dinleyen birinin olduğunu bilir, kalbine dokunan huzuru, ellerine yağan rahmeti hisseder. Adeta boyut değiştirir. Huşu ile edilen duanın hiç bir şey tutmaz. Bu sebepledir ki kişi dua ederken huşusunu bozacak dış etkenlerden kaçınmalı, dikkatini dağıtacak yerlerde olmamalı, aklını ve gönlünü tek hizaya getirmeli, dili ile olduğu kadar gönlü ile de dua ve niyazda bulunmalıdır. Allahu Teala gönüllerden geçen en ufak sese bile kayıtsız kalmaz, kulunun gönlüne dokunarak ferah kapılarını açar inşaallah.
Dua hava gibi, su gibi, insanın en büyük ihtiyacıdır. Bu ihtiyacını her nefes alışınca giderebileceği gibi, özel anlarda özel şekilde dua etmeyi de ihmal etmemelidir. Özellikle mubarek gün ve geceleri gaflette geçirmemeli, ganimet bilmelidir. Önemli bir haceti ve dileği olan kişi farz namazların ardından dua etmeyi ihmal etmemelidir. Özellikle şahitli olduğu ayet-i kerime'de tasdiklenen sabah namazı vaktini boş geçirmemeli, özellikle dilek ve hacetleri bu zamanlarda istemelidir. Ezan okunurken, ezanla kamet arası edilen duaların kabul vaktidir. Bu zamanları boş laflarla geçirmek yerine dua ile değerlendirmek en güzel davranıştır.
Gece herkes uyurken kişi Rabbi ile baş başa kalıp dileklerini ve hacetlerini dua dua istemelidir. Gecenin kalbinde Kur'an'ın kalbi olan Yasin Suresini okuyarak, en Sevgilinin (s.a.v.) en sevildiği an olan namazla yardım istemeli, dilek ve hacetlerini verecek olanın sadece Rabbi olduğuna gönülden inanmalıdır. Araya hiç bir varlığı aracı kılmamalı, olur mu olmaz mı diye şüpheye düşmemelidir. Zira kul duasının kabul edilmediğini düşünmediği müddetçe duası kabul edilmiştir. Bu müjdeyi aklından çıkarmadan, hulusu kalp ile dua etmelidir. Yağmur duasına giderken yanına şemsiye almayı ihmal etmeyen kişinin inancı ile dua etmelidir.
Unutulmaması gereken en önemli hususlardan biri de kişi dileğini ayet-i kerimelerde'ki dua ayetleri ile istemelidir. Ardından Allah Rasulunun (s.a.v.) bizzat ettiği ve tavsiye buyurduğu sahih dualarla dua etmelidir. Eğer vakti var ise alim ve velilerin tavsiye ettiği denenmiş duaları da kendi duasına katmalı, dileklerini Allahu Tealadan istemelidir.
Dilek istek duası;
Taberani'nin hasen senedle rivayet ettiği hadis-i şerifte Allah Rasulu (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır;
"Sabahlayınca ve akşama ulaşınca bu kelimelerle dua eden kişiye Cenab-ı Hak, her ne dileği varsa verir."
Dua şudur;
"Allahumme ente halekteni ve ente tehdini ve ente tut'ımuni ve ente tuskini ve ente tumituni ve ente tuhyini"
"Allahım beni yaratan Sensiz, beni doğru yola ileten Sensin, beni doyuran Sensin, benim susuzluğumu gideren Sensin. Beni Sen öldürür ve Sen diriltirsin."